Skip to content

Putaran menambah pengalaman

2011 October 29
by Guru Besar Pencen

Semalam sahaja, 2 ‘meeting’ berlangsung di tempat kerja saya yang baru.  Saya mempengerusikan kedua-duanya.  Kesemua yang hadir nampak macam akur, yang saya adalah seorang cg yang berpengetahuan luas dalam mengendalikan satu-satu mesyuarat, baik ahlinya seorang bakal YB atau pun pemandu van kilang.

Lama tidak menulis di blog kerana tidak begitu tertekan sebab saya merasakan tiada ada orang yang akan membacanya.  Tetapi dunia terus berputar mempengelamankan kita;  walaupun blog sudah lama tidak saya ‘update’.

Setelah 4 tahun bersara, dalam masa yang sama saya bekerja di kilang ‘kawan saya’ juga selama 4 tahun., itu akhirnya putaran itu terhenti seketika.  Kilang tempat saya bekerja itu terbakar.

Rakan-rakan bertanya : “Macamana cg, kilang terbakar?”.  Saya menjawab : “Dah terbakar… hangus semuanya lah,  jadi abu”  – yang tidak terbakar, pejabat saya, hingga ke had ruang yang saya gunakan untuk bersolat….. agungnya kekuasaanNya. RM 4-5 juta taksirannya.

Setelah sebulan saya meneruskan kerja di kilang yang terbakar itu untuk membuat  tuntutan kebakaran (anssurance claim) di kilang tersebut, saya memohon untuk berhenti dari kawan saya, tuanpunya kilang itu. Dia kurang pasti.. tapi dia meminta saya datang bekerja semula apabila kilangnya di bina semula.  Saya mengiyakannya agar dia segera melepaskan saya pergi kerana sudah tiada kerja yang sesuai untuk saya jika berada di sana.

Kini telah hampir genap sebulan  saya membantu menguruskan (atau menjadi penasihat) sebuah syarikat bumiputera – juga kawan saya.  Perawakannya yang spara Rock, membina kerjaya dari seorang pemandu bas hingga sampai mengendali pekerja dan pengangkutan ke kilang-kilang.  Keuntungan diperolehi dan membina asset yang penduduk sekitarnya selalu mengkatagorikannya sebagai ‘orang kaya‘ .

Tokeh Rock baru saya masih tercari-cari arah walaupun syarikatnya telah beroperasi belasan tahun dan aset terkumpulnya pun sudah banyak.  , lamarannya 2 tahun yang lalu ke atas saya untuk bekerja dengannya telah berhasil katanya (hanya selepas kilang saya terbakar).  Dia bersyukur mendapatkan saya untuk bekerja bersamanya – katanya…

Persoalannya : mengapa jadi begitu ?  mengapa dia memerlukan saya ?  saya ada jawapannya.. kerana….

Saya tidak pernah menetapkan gaji dan komitmen saya adalah membantunya tanpa prajudis.  Dia begitu meminati bolasepak, dan saya menguruskannya sepanjang kehidupan saya… ha !.. ha..!

Berakhirlah mesyuarat hari ini.  Redzuan (Penyelia kanan ‘Contract Workers)  berjumpa saya selepas mesyuarat :

“Sudah berapa tahun kami lalui banyak mesyuarat di syarikat ini tapi setiap kali mesyuarat tidak ada keputusan yang konkrit boleh dibuat”

“Setiap kali mesyuarat, akan dicelahi dengan rentetan perbincagan yang terkeluar jauh dari tajuk yang dibincangkan”

‘Hari ini cg telah membawa kami apa yang seharusnya berlaku dalam mesyuarat – semua mendapat peluang memberi pandangan dan keputusan dibuat secara konkrit, jelas dan berkesan”

‘Gambaran yang cg catatkan di white board tadi, semua jelas.. nanti bos mai, kita sama-sama boleh beri pandangan padanya – atas keputusan sukar yang telah dibuatnya

…gbpencen… agenda pertama saya sudah berhasil, tapi… banyakkkkkk lagi la bos !

4 Responses leave one →
 1. iryani permalink
  December 5, 2011

  Mr Chairman 🙂
  Selamat maju jaya

 2. December 9, 2011

  man without chair – just bersila.

 3. man permalink
  December 29, 2011

  truskan blogging cikgu, ada peminat setia sentiasa tunggu new post..

 4. December 31, 2011

  ya.. ke ? Pandai tuan ambil hati saya… saya sepertibiasa saja.. kerana saya adalah saya… tuan adalah kawan2 saya… !

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

Current month ye@r day *

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 15 + 6 ?
Please leave these two fields as-is: