Skip to content

Blog di BLOCK

2012 March 10
by Guru Besar Pencen

“Masuk pejabat mesti ada sistem.  Kalau tiada sistem, mesti wujudkan sistem – yang sesuai dengan saya (kita).  Kalau sudah ada sistem, patuhi sistem yang kita buat.  Bila kita sudah patuh, saya ajak semua orang ikut sistem saya.  Sesiapa yang tidak mahu ikut sistem saya, tolong beri sebab, alasan dan cadangan balik untuk memperbaiki sistem. Lepas itu semua orang mesti mematuhi sistem berkenaan.. kerana saya bos.”

Begitulah yang terjadi kepada blog saya apabila sistem kewangan yang tidak bersistem.  Akhirnya blog saya di ‘block’ bila saya tidak membayar yurannya.

Apabila blog sudah di’block’, saya menjadi kelamkabut kerana ‘apa yang terbuku’ dalam hati tidak dapat diekspresi kepada khalayak. Maka saya tergesa-gesa untuk membuat bayaran… malangnya; alamat pengendali ‘domain’ tidak ada, no telefon pun tidak ada, e mail saya dalam blog, saya lupa ‘passwordnya’ – saya tercari-cari hari demi hari.  Yang menakutkan saya ialah nanti semua entri saya hilang dari dalam sistem… eee takutnya tidak terkira.

Sebulan kemudian barulah saya menerima invois dari syarikat pengendali blog saya dengan penambahan sebanyak RM80.00 untuk membuka semula blog saya,  tidak termasuk lain-lain bayaran tahunan. “dok tak dok” (tidak semena-mena) saya kerugian RM80.00 kerana sistem saya mengendalikan blog tidak saya wujudkan.

Saya mengambil sikap sambil lewa (mengenai sistem) setelah tidak lagi bertugas sebagai gb.  Dalam usia emas ini, rupanya ‘sistem’ masih amat diperlukan dalam hidup kita walaupun dimana atau apapun keadaan kita.  

Ada banyak gelaran kepada perkataan sistem – mungkin disiplin, tatacara kerja, prosedur dan mungkin lebih tepat ‘peraturan’.

Dalam perniagaan ‘tokeh’ saya sekarang pun saya cuba mengwujudkan sistem kerana tokeh sayayang sudah mempunyai sistem, tetapi masih kelamkabut. Bila saya cuba mengwujudkan proses penambahbaikan sistemnya, dia sudah menjadi kelamkabut pula untuk menyesuaikan diri.  Akhirnya dia melarang saya untuk meninggalkan (berhenti) dari syarikatnya kerana dia tidak lagi perlu selalu datang ke pejabat melainkan untuk mesyuarat dan untuk menandatangai cek. Maknanya: dia (mungkin) sudah boleh menerima pakai penambahbaikan ke atas sistemnya yang terdahulu.

Walaupun begitu, masa masih diperlukan untuk menjadikan sesuatu sistem itu mantap dan berkesan – seperti saya mengambil masa selama 4 tahun di sekolah terakhir saya untuk memantapkan sistem – yang melancarkan kerja saya. Namun saya menerima hakikat bahawa, sehebatmana pun sistem ianya masih boleh di ‘upgrade’kan lagi.

Akhirnya selepas lebih sebulan saya tidak mencoret entri, hari ini saya memulakannya semula.  Dan dalam masa sebulan itu bermacam ‘cerita’ yang berlaku.  Saya seronok dengan semua cerita dalam masa sebulan berlalu – yang saya tidak dapat berkongsi bersama tetapi yang saya paling seronok (bersyukur) ialah kerana saya masih sihat.

 Salam bertemu semula kepada sesiapa yang membaca (kalau ada).

…gbpencen…kena upgrade sistem kewangan peribadi dalam menanti hari…

 

One Response leave one →
  1. eynazam permalink
    June 20, 2012

    Salam,
    Memang dah lama x baca blog cikgu… cerita2 yg menarik dan byk memberi pengajaran…

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

Current month ye@r day *

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 11 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: