Skip to content

Headmaster

2012 June 2
by Guru Besar Pencen

“Saya sedang buat master sekarang ini tok su.” kata Faizal, cucu saudara saya bila ditanya mengenai status terkini persekolahannya. Saya tidak terkejut kerana peluang untuk melanjutkan pelajaran dewasa ini amat terbuka.  Bukan pelajar mencari tempat belajar tetapi tempat belajar yang mencari pelajar.

“Kalau begitu, tok su lagi hebat dari Faizal”.  Dia pula terkejut kerana setahunya saya hanya berkelulusan SPM sahaja. “Tok su dah Head.. master“.  Senyum hensemnya menceriakan saudara-mara disekeliling kami di majlis terima peminangan sepupunya.

Saya teringat ketika saya memberi ucapan di perhimpunan setiap pagi Isnin. Saya juga akan bercakap (memberi ucapan) dalam Bahasa Inggeris secara berselang seli dengan Bahasa Melayu. Berselang seli kerana yang mendengar tidak arif menguasai bahasa berkenaan dan yang memberi ucapan juga kurang mengusainya.  Berhempas pulas dengan pengawalan bahasa GURU BESAR  harus cuba  menunjukkan komitmen menguasai Bahasa Inggeris di kalangan murid-muridnya.

Biasanya ucapan dalam Bahasa Inggeris dibuat ketika guru Bahasa Inggeris yang mengepali perhimpunan (Guru Bertugas). Cikgu Parameswari akan menggunakan Bahasa Inggeris yang mudah difahami oleh rata-rata murid.  Saya suka ucapannya ketika dia mengendalikan perhimpunan.  Dan dia akan jadi pembantu setia sepanjang saya membuat ucapan.

Saya terpanggil untuk mencoret nota ini kerana :

Baru-baru ini saya terbaca di dalam akhbar satu berita di mana satu program (baru) telah dilancarkan oleh Bahagian Kurikulm, Kementerian Pelajaran Malaysia untuk memperkasakan lagi Bahasa Inggeris di sekolah rendah. Sejumlah guru Bahasa Inggeris telah diimport masuk ke Malaysia untuk tujuan itu. Maka berlakulah satu lagi program peningkatan (Bahasa Inggeris) yang baru… setelah…

Setahu saya sudah banyak program sebegini dilancarkan sebelum ini, sepanjang saya bertugas.  Banyak sungguh. Berbagai pendekatan, teknik, modul, buku dsb dibekalkan melalui berbagai media. Dan secara berterusan penambahan program,  cara kerja, cara mengajar, cara belajar  dari dalam dan luar negara diperkenalkan – terutamanya – setelah pehak-pihak yang arif belajar serta mendapat idea setelah melawat ke luar negara… namun…

Secara berterusan ia masih belum menepati kehendak sebenar yang diharapkan oleh yang arif (unit kurikulum Kementerian Pelajaran) Dan program baru terus diwujudkan kerana murid masih di takok lama penguasaan Bahasa Inggeris mereka.

Perkara tersebut adalah satu fenomena biasa dalam mengendalikan kurikulum Bahasa Inggeris khususnya untuk sekolah-sekolah di kawasan perkampungan tradisional Melayu. Semua orang tahu puncanya kerana budaya dan amalan Bahasa Inggeris itu tidak wujud di sekolah dan dipersekitaran berkenaan. Termasuk Guru Besarnya sendiri juga tidak menjadikan ianya satu budaya.

Yang ariff boleh membuat kaji selidik (mungkin) bertajuk “Amalan menggunakan Bahasa Inggeris dalam Perhimpunan Sekolah” Ia tentu akan mendapat jawapan dan resolusinya.  Tetapi mengapa di perhimpunan kajian tersebut harus dilakukan?

Di Perhimpunan Sekolah lah bermulanya persekolahan sebenar kerana guru memberi ucapan (bermacam-macam jenis ucapan dari guru)  Guru Besar memberi ucapan (sepatutnya – ucapan berfokus) yang menentukan arah tuju sekolah (sekurang-kurangnya)  sepanjang minggu – itu.  Kalau Bahasa Inggeris – kata GB, maka Bahasa Inggerislah sekolah itu.  Kalau sukan kata GBnya, makan sukanlah sekolah itu. Kalau Tasmiq kata GBnya, maka bertungkus lumuslah guru j-Qaf sekolah itu.  Pendek kata apa kata GB maka begitulah jadinya sekolah itu.

Besarkan ? pengaruh Guru Besar. Ya.. besar pengaruh Guru Besar di sekolah.  Maka sudah tentu dialah orang yang pertama akan cuba memuaskan hati Unit Kurikulum, Kementerian Pelajaran Malaysia.

gbpencen…nak tergelak dengar kawan gbpencen tak pernah beri ucapan dalam perhimpunan.

No comments yet

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

Current month ye@r day *

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 10 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: