Skip to content

Gaji maksimum RM900

2013 January 11
by Guru Besar Pencen

                              Pekerja asing sama nikmatnya dengan pekerja tempatan dalam industri kecil

Hujung bulan ini akan bergembiralah rakan sekerja menerima gaji minimum RM900.  Rupa-rupanya pekerja warga asing juga berkesempatan untuk menerima skim gaji tersebut. Namun saya tidak berpeluang lagi membaca perincian sebenar pelaksanaanya kerana “belum diwartakan”.

Sungguhpun belum diwartakan, ramai majikan terutama di kalangan usahawan berketurunan Cina telah pun bersedia untuk melaksanakannya – nampak seolah-olah amat perihatin – konon. Mengapa mereka bersedia mendahului warta kerajaan ?

Kata orang muda – “Biasalah beb… !”  Kerana jika perinciannya telah diperolehi dari warta kerajaan, tentu banyak garis panduan yang perlu dipatuhi;  Apabila garis panduan itu dibuat sendiri maka akan lebih mudah bagi majikan mewarni gaji yang akan dibayar kepada pekerjanya.

Sebelum ini gaji pekerja yang taat setia dan rajin akan mencecah atau sedikit melebihi RM1000 sebualan – melalui kerja lebih masa (yang terlebih dari had masa sebenarnya) dan elaun-elaun lain. Sekarang … kata majikan, OT hanya 2 jam atau kurang, Hari minggu tidak bekerja dan tekanan kerja akan bertambah dengan alasan pelaksanaan skim gaji minima ini.

Penyelia, mandor atau taukeh sendiri akan sentiasa berlegar memantau pekerja agar 8 jam bekerja itu dimaksimumkan.  Majikan tidak pernah bersuara perkara-perkara kebajikan seperti cuti tahunan, caruman KWSP dan Perkesao mahupun  kemudahan rawatan untuk pekerjanya. Yang penting 8 jam itu mesti di ‘perah’ sepenuh produktivitinya.

Dengan perkataan lain, semuanya “all in” Dan dengan perkataan lain juga, pelaksanaan skim ini memberikan satu alternatif kepada majikan bahawa ianya tidak sangat bezanya kalau dilaksanakan bahkan memberi kelebihan kepada majikan untuk menggunakan slogan ini (gaji minima) untuk meningkatkan kesungguhan pekerjanya.

Dan perlu diingat bahawa gaji minima RM900 bukannya gaji bulanan.  Ianya gaji hari  tanpa cuti tahunan dan cuti sakit yang tidak (akan) diterima.

Apa yang boleh dilakukan ialah menunggu warta kerajaan dan melihat bagaimana dasar dan penguatkuasaan terhadap pelaksanaan skim ini.  Tanpa penguatkuasaan yang menyeluruh semuanya hanya membuang masa sahaja kerana majikan tetap majikan dan pekerja adalah pekerja dari kalangan anak-anak kita…. terus termanggu-manggu mencari arah…. tiada pembelaan yang sepatutnya.

Saya amat yakin berdasarkan pengalaman lalu…. inilah yang sebenarnya akan berlaku kepada pekerja industri kecil yang kurang diberi perhatian oleh pihak yang berwajib dulu, kini, selepas ini dan selamanya….

terutamanya pekerja bumiputra yang tercicir dari arus perdana pendidikan Malaysia.

…gbpencen…selalu buat kenduri ‘mini’ untuk yang termanggu-manggu !

 

No comments yet

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

Current month ye@r day *

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: