Skip to content

Toyol main bola.

2013 February 18
by Guru Besar Pencen

MESYUARAT AGUNG NTFA KE 14 – 17hb Febuari, 2013 sedang berlangsung.

Ahmad Zakir Yahya bersama Ahmad Zakir Ojaimi berada dalam senarai pemain pasukan gabungan FAP , Ramblers FC yang dikendalikan oleh mendiang Freddie sekitar awal ’80an.  Ketikamana nama-nama besar dalam bolasepak Pulau Pinang, Jelani Wilastra, Redhuan Putah, Isa Bakar bermain dalam Piala Malaysia,  pasukan Ramblers  yang bermain dalam Liga FAP yang menjadi pemangkin untuk melahirkan pemain pelapis bagi pasukan Negeri Pulau Pinang.

Baru-baru Ramblers FC dibelasah oleh NTFA  7 – 0  Liga FAP.  Ramblers sudah hilang sengatnya dan tidak lagi memangkin pemain untuk pasukan negeri.  Satu sejarah lalu yang boleh dijadikan iktibar bukan saja kepada pasukan baru seperti NTFA, malah kepada FAP sendiri  tetapi khasnya untuk peminat bolasepak akar umbi.

Ahmad Zakir Ojaimi telah mewakili Pulau Pinang pada era itu tetapi Ahmad Zakir Yahya tidak melepasi had kelayakan untuk mewakili Pulau Pinang kerana pesaingnya pada ketika itu sungguh mencabar.  Semua pemain begitu bersungguh-sungguh untuk cuba mendapatkan tempat dalam pasukan elite negeri.  Jadi beliau gagal.

Sungguhpun begitu, Ahmad Zakir yang berasal dari kampung saya berulang alik dengan bas dari Simpang Ampat, Tasek ke Pulau Pinang untuk bersama Ramblers.  Dengan bayaran RM5 seperlawanan beliau sanggup berbuat demikian kerana kecintaannya kepada permainan nombor satu itu.

Walaupun begitu dia yang diberi gelaran Mat Toyol oleh penduduk kampung kami menjadi icon setempat kepada Pasukan Kampung saya Seri Lalang FC, sempena nama Cawangan UMNO kampung saya. Kejayaannya memenangi hati Fraddie yang menjadi legenda Ramblers menjadikannya dihormati oleh peminat bolasepak kampung kami.

Kebolehan dan kemampuan yang ada padanya membolehkannya membimbing pasukan kampung, menarik minat genarasi muda bersamanya membina pasukan yang disegani dikedaerahan kami pada masa itu. Pengalaman dan tunjuk ajar yang diterima olehnya menjadi bekalan untuknya membina kemahiran berpasukan. Era Mat Toyol adalah era kegemilangan Pasukan Bolasepak Seri Lalang.

Semuanya berlaku tanpa bayaran, tanpa paksaan melainkan lahir dari rasa hormat kepada Mat Toyol yang berjaya menempatkan diri dalam pasukan Ramblers.

Moral (1) :

Berapakah bayaran yang patut saya terima sekiranya saya mewakili NTFA?  Jawapannya ialah :  Bayaran hanya akan diterima setelah anda melepasi had untuk berada dalam pasukan negeri.  Yang menjadi masaalahnya pula :  Adakah pasukan negeri sudah bersedia dengan penanda arasnya dalam pemilihan pemain ? atau masih lagi berpolitik dalam arena bolasepak seperti sekarang.

Moral (2) :

Apakah pilihan anda, bermain untuk mendapatkan wang atau untuk menjadi Juara ?   Jawapannya ialah :  Van Prise berpindah ke MU dari Arsenal untuk mendapat seberapa banyak kejuaraan bukan hanya semata-mata kerana wang.  Yang menjadi masaalahnya pula :  Pasukan yang saya sertai mempunyai pengurusan yang lemah.  Walaupun saya dibayar tinggi tetapi pasukan saya sering saja kalah dalam kejohanan.

Moral (3) :

Lebih baik saya bertanya soalan ini :  Bagaimana saya akan mendapat kepuasan dalam bermain bola yang saya minati :

Jawapan (1) :  Anda harus berada dalam kelompok pengurusan yang boleh menguruskan bola! Ramai orang boleh bercakap mengenai mengurus pasukan bola, walaupun ada wang tetapi masih belum tentu boleh menguruskannya dengan baik.  Tidak dinafikan tanpa lagsung sumber kewangan ianya juga mengundang kegagalan.

Jawpan (2) :  Tinggalkan pasukan yang tidak boleh diurus dengan baik, Pilih pasukan yang ada halatuju dan yang ada pasukan pelapis yang turut memberi saingan.  Jika serasi dengan pengurusan cuba jadi profesional dengan latihan, kehadiran, komitmen dan kesungguha.  Dengan jujur boleh kemukakan cadangan yang berhemah dan bersedia bertanya kelemahan dan meminta pandangan untuk menagatasi kelemahan untuk melakukan penambahbaikan.

Jawapan (3):  Jangan meminta-minta, sedarlah diri dengan melihat dimana ‘ranking’ permainan sendiri.  Jadikan pasukan sebagai batu loncatan untuk bergewrak keperingkat yang lebih tinggi.Tidak cepat berpuas hati dan tidak melatah sekiranya selalu berada di bangku simpanan.  Pegurusan yang baik akan selalu memerhati.

…gbpencen… main bola untuk kesihatan.

 

No comments yet

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

Current month ye@r day *

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 8 + 13 ?
Please leave these two fields as-is: