Skip to content

ISA bukan untuk kita…

2014 September 17
by Guru Besar Pencen

PEMIMPIN DAHULU – LEBIH MENGHARGAI DENYUT NADI KEMERDEKAAN

Saya merasa kagum dengan penulis di akhbar-akhbar harian perdana.  Saya merasa kagum dengan akhbar Utusan / Mingguan Malaysia. Hati ini selalu terasa akhbar ini adalah sememangnya cetusan naluri perjuangan orang Melayu. Walaupun ada pihak yang menafikan, saya masih mahu akur dengan penafian itu tetapi buat masa ini saya tidak ada pilihan untuk menyatakan bahawa akhbar inilah yang terbaik demi menyampaikan suara Melayu. Tenang, berkesan, rasional dan berhemah.

Saya juga meminati akhbar maya Malaysian Insider. Saya selalu juga membacanya. Saya nampak penerbitnya sedang bertungkus lumus mengambil hati pembaca dengan artikel yang lebih bercorak sederhana tetapi “meriah”. Tahniah kerana menjadi sebuah lagi wadah rujukan santai saya.

Utusan (Mingguan Malaysia) minggu lalu  (7.09.1014) mengingatkan saya apa yang saya ingin tuliskan beberapa bulan yang lalu. Ianya mengeni ISA. Juga saya tidak pasti sama ada saya pernah menulis mengenainya ataupun tidak.

Dalam nada yang lebih berterus terang dengan bahasa dan maklumat yang padat isinya, Ku Seman Ku Husin menyatakan bahawa ISA tidak perlu ditakuti oleh sesiapa kecuali orang itu adalah penyangak (dan berbagai-bagai gelaran yang diberikan olehnya).

Ada banyak pepatah melayu yang mengaitkan kenyataan itu seperti : Berani buat berani tanggung. Ungkapan seperti ini menggambarkan kejahatan. Sesiapa yang melakukan kejahatan, mestilah bersedia untuk menghadapi risikonya. Kalau ia bernegara, maka undang-undang yang sedia ada akan menghukumnya. Kalau ada yang mempertikaikan undang-undang, ianya masih ada undang-undang untuk menyelesaikan pertikaian itu.

Terkini, banyak pihak sedang menuntut supaya ISA diwujudkan semula.  Saya juga bersetuju kerana di masa ISA hendak dimansuhkan dahulu – saya tidak bersetuju.  Lagipun semasa ada ISA saya terasa aman dalam kehidupan bernegara.  Tidak banyak cacat celanya.  Kalau ada berita ada orang ditangkap kerana ISA, saya tidak begitu peduli kerana yang ditangkap itu adalah orang yang cuba membuat sesuatu yang akan mengeruhkan suasana pada masa akan datang. Orang biasa, tidak ditangkap pun.

Pihak yang diberi kuasa untuk melaksanakan ISA dipersalahkan.  Ianya menjadi buah mulut bahawa orang yang bertanggungjawab ini mengambil kesempatan demi untuk menjaga….. periuk nasi, politik, kekayaan, masa depan keluarganya.  Adakah benar dan dibuktikan?. Ianya hanya menjadi alasan yang kukuh untuk memansuhkan ISA.  Akhirnya dimansuhkan.

Apa sudah jadi ?

Kayakah orang yang memegang kuasa ISA itu ?  Selamatkah periuk nasinya ? Panjangkah lagi jangka hayat politiknya ? Atau kita cemburukan kelebihannya.  Atau kita dengkikannya kerana dia lebih sedikit dari kita ? Maka bebaslah penyangak yang sedang menanti untuk terus menyangak.

Yang sudah jadi ! :

Semenjak tiada  ISA , kebebasan bersuara menjadi lebih jelas didengar.  Setiap hari kita mendengar orang menghina orang. Setiap hari ada saja penghinaan ke atas agama kita.  Ke atas bangsa melayu. Melakonkan babak-babak biadap terhadap satu sama lain. Terus menerus menjadikan apasaja sebagai isu.  Terus memperkecilkan pemimpin yang dipilih. Mendesak seolah-olah mereka sudah amat terdesak untuk membuat pusingan (U) terhadap apa yang telah direncanakan semenjak Tanah Melayu Merdeka.

Dan kelihatan bahawa rakyat dibumi bertuah ini kelihatan TIDAK INGIN menjadikan pemansuhan ISA sebagai tiket untuk menafikan hak orang Melayu dan perlembagaan yang sedia ada. Terutamanya rakyat Melayu menjadi tidak senang menjadi orang Melayu kerana bangsa lain sentiasa menjarah hati dan perasaan mereka.

...gbpencen… saya mesti terus memberi kepercayaan kepada cerdik pandai melayu menentukannya. Amin.

 

 

No comments yet

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

Current month ye@r day *

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 3 + 10 ?
Please leave these two fields as-is: