Skip to content

Terjumpa kawan lama

2015 February 1
by Guru Besar Pencen

Kalau tanpa kemudahan WhatsApp, dengan kudrat yang semakin mengecil, dengan kekangan-kekangan yang sedia ada, mungkin saya tidak akan bertemu malah berhubung dengan rakan-rakan lama saya semasa di maktab perguruan 40 tahun yang lalu.

Namun dengan inisiatif beberapa orang rakan, mereka menwujudkan satu kumpulan WhatsApp untuk lepasan DTC, Hutton Lane, Pulau Pinang penuntut sekitar tahun 70″an.  Maka ramailah kawan-kawan yang menganggotai kumpulan ini.

Suasana santai jelas kelihatan apabila sesama sendiri bertanya khabar.  Saling memperkenal dan memperkatakan status masing-masing yang kebanyakannya sudah menjagkaui umur lebih 60 tahun. Kebanyakannya sudah berstatus datuk dan nenek dan sudah mempunyai beberapa orang cucu.

Semakin meriah nukilan-nukilan dalam wasap ini kerana masing-masing sudah lupa nama kawan-kawan yang hadir di dalamnya.  Imej muka sudah tidak dapat lagi diimejinasi. Rakan-rakan dengan ikhlas memberi klu-klu agar ingatan ahli kumpulan kembali pulih. Namun masih ada yang mendiamkan diri kerana daya ingatan sudah tidak kesampaian lagi.  Ada antaranya menghantar gambar-gambar lama yang masih di simpan agar dapat memujuk ingatan mengingati saat-saat manis 40 tahun yang lalu.

Ruang litup coretan kebanyakannya berkisar mengenai memperkasakan batin untuk menempuh hari-hari terakhir dalam kehidupan. Saling ingat mengingati mengenai keesaan Allah dan kasih sayang dengan junjungan besar nabi Muhammad saw. Mempraktikkan tuntutan Islam dan memperkasakan sunnah.

Gambar-gambar yang dihantar kebanyakannya berkisar dengan nota-nota yang syahdu agar rakan-rakan kumpulan saling menginsafi bahawa diri sudah dipenghujung senja.Sekali sekala ada juga coretan humor memecah keseriusan dalam berbicara.Saling berlumba-lumba menyampaikan ilmu keagamaan dengan merujuk kepada bebagai-bagai sumber atau yang diambil dari berbagai-bagai sumber.

Namun,

Dalam suasana hening dengan keinsafan umur senja itu, ahli kumpulan tidak terlepas juga untuk mempamerkan peribadi yang sebenar. Ada juga ahli kumpulan yang cuba mengheret  rakan-rakan berpolitik dalam arena politik semasa.  Malangnya dengan penuh kebijaksanaan kebanyakan rakan yang lain hanya mendiamkan diri tanpa berkata apa-apa seketika. Maka fahamlah pencetus bicara politik bahawa kebanyakan rakan tidak terbawa-bawa dengan trend semasa yang banyak memecahbelah dari bersilaturrahim.

Ada juga,

Yang marah-marah apabila coretan yang ditulis oleh orang lain agak tersasar, Namun ada pula yang memujuk agar menjaga perlakuan kerana : sudah tua, sudah berilmu, mesti menegur dengan berhemah; maksudnya “semua kena fahamlah yang tua-tua ni bukan berapa “ketahuan” sangat. (dengan senyuman)

Yang terbaru,

Seorang rakan mengadakan kenduri perkahwinan anaknya dan menjemput semua ahli kumpulan melalui kemudahan wasap ini. Seharian hanya satu sahaja pos (2 keping gambar)  sahaja yang kelihatan tertera oleh seorang ahli kumpulan yang hadir.  Yang lainnya hanya menyepi tanpa sebarang coretan, tidak seperti hari-hari biasa yang lalu..  Entah hadir atau tidak pun tidak diketahui.

gbpencen : hantar satu pos kepada WhatsApp kumpulan dengan menyatakan tidak dapat hadir ke kenduri perkahwinannya.

 

No comments yet

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

Current month ye@r day *

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 11 + 7 ?
Please leave these two fields as-is: