Skip to content

Jawapan komen (2) Selamat Hari Guru.

2010 May 16
by Guru Besar Pencen

Semalam saya (selaku Setiausaha Kehormat) menghatar 2 x 10 sms kepada semua AJK NTFA.  SMS saya adalah rasmi – menyatakan maklumat terkini Persatuan dan aktiviti semasa yang memerlukan perhatian.  Panjang kedua-dua SMS itu.  Satu:  mengenai maklumat kejurulatian pemain bawah umur 12 tahun & mengenai pemilihan pemain Pasukan Futsal Negeri untuk kejohanan Futsal Felda peringkat kebangsaan dari FAP> dan satu lagi: maklumat Liga Kalah Mati Piala Presiden NTFA.

Kesemua AJK menerima SMS tersebut, tapi hanya 2 orang sahaja yang memberi respon.  Seorang ialah Abdul Rahman dan seorang adalah Roshyiadi.  Kedua-duanya adalah guru dan AJK  yang tidak memberi respon semuanya bukan guru. Andaian yang saya buat ialah guru-guru memang terdidik untuk bertindak atas maklumat yang diberi tanpa sambil lewa, walaupun hanya dalam pertubahan NGO.  Tahniah cikgu-cikgu kekawan saya,  anda memang hebat !

Terima kasih pada yang mengirimkan ucapan Selamat Hari Gurukepada saya- samada di blog atau melalui sms.  Cikgu yang dimaksudkan oleh mereka ialah saya – seorang cikgu yang telah pencen.  Saya tetap bangga dengan panggilan itu, lebih-lebih lagi ucapan itu.

Saya mengucapkan Selamat Hari Guru terutama kepada cikgu-cikgu yang sentiasa melayari blog ini.   Dan kepada yang bukan cikgu, saya juga tetap mahu mengucapkan Selamat Hari Guru kepada mereka kerana secara tidak rasminya.. juga cikgu kepada anak-anak dan keluaraga mereka.  Tanpa mereka yang menghantar anak mereka ke sekolah.. siapalah kita.

Kepada Aziz yang mengucapkan Selamat Hari Guru untuk saya, terima kasih seadanya.  Anda menghargai petikan ‘entri’ orang yang tertindas, sudah tentu ianya satu lakaran yang patut kita bersama renungkan sebagai satu landasan panduan dalam kehidupan ini.  Begitu juga Suhati yang memberikan komen positif atas entri ini.  Saya percaya bahawa mereka yang menghayatinya bukan saja tersentuh bahkan akan disentuh.

Cikgu Azlanlin :  ada yang bertanya adakan anda bersekolah di SK Sungai Batu.  Zura mungkin berasal atau bersekolah di sana.  Rasanya Zura ada nostalgia di situ; begitu juga saya yang pernah mengajar di SK Sungai Batu, Pantai Remis. Perak.  Setiap kali hendak ke Lumut, tersentuh hati bila memandang bangunan sekolah itu yang pernah saya berada di dalamnya.  Saya turut bersetuju dengan Cg Azlanlin yang memberi penekanan kepada Guru Besar berfokus yang ditujukan kepada rakan saya. GB berfokus pernah di suatu masa diberi penekanan khusus kepada pentadbir sekolah untuk dilaksanakan. Terima kasih cikgu Azlanlin.

Sharifah seorang guru yang berfokus.  Beliau esedang menyorot pendekatan kerana pelajarnya di sekolah menengah yang tidak menguasai 3M – terutama dalam pelajaran Bahasa Inggeris.  Apa yang cuba disampaikannya ialah, setelah 6 tahun di sekolah rendah, murid masih …. apabila ke sekolah menengah.  Apa yang guru Sekolah Rendah buat ?  Begitulah cerita oh ! bangau.. namun hakikat menemukan kita bahawa banyak faktor untuk dikupas.  Banyak sangat kebocorannya apabila baldi di angkat dari telaga dan sering dikatakan, baldi itu terlalu besar dan berat sebenarnya … (?)

Pak Lang dan Md Darus, yang turut sama bersama rakan yang lain, saya mengucapkan terima kasih.. mugkin mereka ini rakan-rakan saya.  Juga anak-anak menantu dan sanak saudara kalau ada yang mengikuti blog ini.  terima kasih saja lah.  Anda adalah inspiriasi saya.

Aku yang membuat kesemuanya.... (‘upgrade’ dari sms cikgu Zarina (yang di fwd kepada saya)

hari ini aku memegang penyapu, menyapu dan mengajar menyapu, kerana aku seorang guru, bukan seorang tukang sapu.

hari ini aku mengadili pertuduhan, meleraikan pergaduhan, kerana aku seorang guru, bukan seorang mejistret yang penuh dengan imbuhan.

hari ini aku merawat kepala, membalut luka, kerana aku seorang guru, bukan seorang doktor berpendidikan luar negara

hari ini aku berhujah, melerai kata waris yang  berbisa, kerana aku seorang guru, bukan sorang peguam yang pandai bicara.

aku seorang guru yang memakai semua dan apa saja topi .  terima kasih kepada kekawan , seorang guru biasa.

…gbpencen…selamat hari guru yang selalu dan pernah membuat segalanya…

One Response leave one →
  1. md darus permalink
    May 17, 2010

    sajak ni memang memikat dan sesuai..

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

Current month ye@r day *

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 14 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: